CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, November 15, 2009

Ahmad Azhar bin Othman


Ahmad Azhar bin Othman (lebih dikenali sebagai Awie; lahir 28 November 1968) merupakan penyanyi asal Kumpulan Wings.
Beliau dilahirkan di Datuk Keramat, Kuala Lumpur. Pada usia 17 tahun, Awie bekerja di Panggung Aniversary, Kuala Lumpur. Tugasnya membolehkan Awie mendampingi beberapa selebriti popular ketika itu seperti kumpulan Search, Bloodshed, Ella & The Boys dan Sweet Charity.
Kumpulan Wings adalah kumpulan yang dianggotai Awie sebagai penyanyi utama sebelum bergerak secara solo. Awie kemudiannya memperkembangkan bakatnya dalam bidang lakonan dan ternyata dia berjaya dalam kedua-dua bidang. Awie kemudiannya mengambil langkah untuk membentuk kariernya sebagai penyanyi solo. Album solo pertama Awie yg berjudul "Awie" diedakan pada tahun 1994 telah terjual sebanyak 220,000 unit menjadikan Awie sebagai pemegang rekod penjualan tertinggi pada satu album oleh penyanyi lelaki di Malaysia
Beliau berkahwin dengan Arni Nazira Anuar, juga seorang penyanyi pada 10 Disember 1998 dan dikurniakan 2 orang anak:
Putri Aleeya Antasha
Putri Aleefa Antasha
Tetapi pada September 2006, Arni telah membuat tuntuan cerai ke atas Awie. Pada 16 Oktober 2006, beliau telah menceraikan isterinya dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Kuantan di hadapan Hakim Syarie Abdul Wahid Md Ali.

0 comments: