CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 25, 2009

Kumpulan New Boyz

Kumpulan New Boyz merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu.
Kumpulan New Boyz merupakan kumpulan penyanyi yang terdiri daripada 5 orang ahli yang kesemuanya lelaki. Senarai anggotanya adalah :-
(Syuk) Mohd Syukri bin Mohd Shanushi. Pemain bass.
(Jay) Shahrizan bin Mat Saleh. Pemain gitar utama.
(Tomok) Shah Indrawan bin Ismail.Penyanyi.
(Lan) Mazlan bin Ismail. Pemain gitar utama.
(Along) Mat Shah bin Mat Salleh. Pemain drum.
Apabila Syuk keluar daripada Kumpulan New Boyz, dia telah digantikan dengan Zack.
(Syuk) Mohd Syukri bin Mohd Shanushi. Pemain bass.
(Zack) Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani. Pemain bass.
(Jay) Shahrizan bin Mat Saleh. Pemain gitar utama.
(Tomok) Shah Indrawan bin Ismail.Penyanyi.
(Lan) Mazlan bin Ismail. Pemain gitar utama.
(Along) Mat Shah bin Mat Salleh. Pemain drum.
Apabila Jay, Lan dan Along mengundurkan diri daripada Kumpulan New Boyz pada tahun 2004, mereka telah digantikan oleh dengan Rizz dan Ristoe.
(Zack) Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani. Pemain bass.
(Tomok) Shah Indrawan bin Ismail.Penyanyi.
(Rizz) Ridza Faitullah. Pemain gitar utama.
(Ristoe) Wan Muzaffar. Pemain drum.
Pada tahun 2007 sekali lagi New Boyz bertukar anggota di mana kali ini pemain gitar Rizz diganti oleh Afiez. Afiez mempunyai pengalaman dalam bidang muzik sebelum ini pernah menjadi pemuzik kelab di sekitar Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Sentuhan gitar Afiez disumbang dalam album ke-6 New Boyz kali ini iaitu Semula Padaku.
(Zack) Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani. Pemain bass.
(Tomok) Shah Indrawan bin Ismail.Penyanyi.
(Afiez) Hafeez As'ad Azam. Pemain gitar utama.
(Ristoe) Wan Muzaffar. Pemain drum.
Ditubuhkan pada 1999 dgn album pertama melalui hitz singlenya 'Sejarah Mungkin Berulang' New Boyz muncul dgn identiti awal remaja. Ketika itu vokalis Tomok masih berumur 15 tahun, New Boyz dianggotai oleh Tomok sbg vokalis,Syuk sbg pemain bass, Jay sbg pemain gitar, Lan sbg pemain gitar kedua & Along bertindak sbg pemain drum.
Begitulah berikutnya dgn album kedua sehinggalah album ketiga Syuk bertindak menarik diri atas komitmen tersendiri. Tempat Syuk diganti oleh Zack yg kekal hingga sekarang. Sejak album kelima iaitu pada 2004 New Boyz telah bertukar anggota di mana Jay, Lan & Along menarik diri dan digantikan pula dgn Rizz & Ristoe masing-² di bahagian gitar & drum. Sehingga tahun 2006 New Boyz telah mengeluarkan 5 album dan 1 kompilasi lagu-² terbaik. Pada tahun yg sama juga New Boyz sibuk menyiapkan material terbaru iaitu album keenam,kali ini majoriti lagu dicipta oleh ahli New Boyz sendiri. Kini New Boyz berempat berkonsepkan pop rock aktif memenuhi undangan persembahan di sekitar Semenanjung Malaysia,Sabah & Sarawak, Singapura, Brunei & Indonesia.
Kini New Boyz kembali pada 2007 dengan 1 lagi pembaharuan iaitu Afiez sebagai gitaris baru menggantikan Rizz maka tetaplah sudah anggota New Boyz yg mempunyai 4 generasi album dari Tomok, Zack, Ristoe dan Afiez..
Selepas kemasukan Afiez, New Boyz muncul dengan album Semula Padaku yang membariskan komposer seperti Taja Meet Uncle Hussien, Along Exist, Edry KRU dan ramai lagi. Selain daripada menggunakan khidmat komposer luar, ahli New Boyz sendiri mengambil peluang dalam penciptaan lagu untuk album tersebut. Antaranya ialah lagu yang dicipta sepenuhnya oleh vokalist kumpulan ini sendiri iaitu Tomok dengan lagu KAU BERNAMA CINTA. Lagu ini merupakan antara lagu yang menjadi HITS dalam Album Semula Padaku, dan lagu ini kerap di putarkan di corong-corong radio tempatan.
Setelah pengahsilan album Semula Padaku, New Boyz seakan menyepi disebabkan penjualan album yang tidak memberangsangkan disebabkan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan penjualan album yang terbantut yang dialami oleh keseluruhann artis Malaysia. Selepas dua tahun menyepi, New Boyz akhirnya muncul dgn dua single terbaru mereka iaitu KAU PERGI dan TERIMA KASIH (HERO) dimana penciptaan lagu sehingga prosess penghasilan keselurahan kedua-dua lagu dibuat sepenuhnya oleh mereka sendiri. Kau Pergi merupakan lagu ciptaan sepenuhnya oleh Tomok sendiri dan lagu Terima Kasih HERO merupakan lagu pertama ciptaan Zack selaku pemain BASS kumpulan New Boyz. Belum pun sebulan single itu dihasilkan Tomok pula mengambil keputusan untuk menyertai satu pertandingan Program Reality One In A Million musim ketiga dan berjaya menjadi salah seorang finalist program reality itu dan telah dinobatkan sebagai Juara OIAM3. Penyertaan Tomok dalam program reality itu telah menjadi issue dan diperkatakan oleh masyarakat dan ada yang mengandaikan Tomok telah bergerak secara SOLO dan meninggalkan ahli kumpulannya yang lain dan sekaligus tidak lagi bergelar penyayi untuk kumpulan New Boyz. Tetapi semua andaian yang dibuat tidak tepat dan Tomok menidakkan berita itu dan sekaligus mengesahkan dia masih lagi penyanyi untuk kumpulan New Boyz. Tomok tidak pernah terfikir untuk meninggalkan kumpulan New Boyz sama sekali dan menyatkan penyertaannya itu mendapat restu dan sokongan dari ahli New Boyz yang lain.
Sehingga kini, New Boyz masih lagi kekal berempat hanya menunggu masa dan waktu yang sesuai untuk mempertaruhkan hasil kerja mereka yang seterusnya. Dikhabarkan mereka akan tumpukan perhatian dlm pembikinan album mereka sepenuhnya selepas Tomok selesai menghasilkan album SOLO beliau dalam masa terdekat.
Kini New Boyz mahu lebih dikenali sebagai NB iaitu singakatan untuk New Boyz itu sendiri.Antara album yang telah dihasilakn:- New Boyz (Sejarah Mungkin Berulang) Akur Wirama Inspirasi Bermulanya Satu Evolusi The Best of Newboyz Semula Padaku

0 comments: